Klanten Zorgprofessionals

Samen beslissen over het gebruik van drinkvoeding in de thuissituatie – blog

Samen beslissen gebruik drinkvoeding

Het voorschrift volhouden kan lastig zijn voor cliënten. Met als gevolg dat ze voortijdig stoppen met het gebruik van drinkvoeding. Dan bestaat de kans dat het behandeldoel niet wordt gehaald. Dit wil je voorkomen!

In deze blog lees je hoe je jouw cliënt met gedoseerde én complete communicatie kunt ondersteunen bij het volhouden van het dieetvoorschrift drinkvoeding. De cliënt betrekken bij het bestelproces hoort er ook bij. Deze manier van communiceren maakt de weg vrij naar samen beslissen. Daarover lees je meer onderaan deze blog.

Gedoseerde en complete communicatie

Om jouw cliënt te stimuleren om het dieetvoorschrift vol te houden is het belangrijk dat je goede voorlichting geeft over de mogelijkheden van drinkvoeding in de thuissituatie.

Dan kun je denken aan het toelichten van:
a. variatiemogelijkheden
b. smaakopties
c. afwisseling met normale voeding
d. het belang van een goede voedingsconditie

Tip: benoem bovenstaande punten, maar houd de informatie kort én krachtig.
Dit bedoelen we met gedoseerd en compleet communiceren.

Waarom deze aanpak? Wanneer je te veel toelichting geeft – dus niet gedoseerd – bestaat de kans dat jouw voorlichting niet geheel wordt onthouden. Wanneer je één van de punten niet benoemt – dus incompleet – dan kan de cliënt het belang van medische voeding onderschatten.

Hulpmiddel bij communicatie

Om je te ondersteunen bij het informeren van je cliënt hebben we een handige brochure ontwikkeld: ‘Het effect van drinkvoeding op uw lichaam’. Zo kun je cliënten overtuigen van het belang van drinkvoeding als onderdeel van de totale behandeling.

Tip: je kunt deze brochure bestellen om te gebruiken in je praktijk.

Betrek de cliënt bij het bestelproces

Uit onderzoek bleek dat de cliënt niet altijd bij het bestelproces wordt betrokken.1 Vaak is het iemand anders – de partner, een zorgverlener of jij als diëtist – die een (her-)bestelling plaatst. Het is belangrijk om samen te overleggen over de bestelling.

Weet dat:

  • De besteller een belangrijke beïnvloeder is van de keuzes die er worden gemaakt.
  • De cliënt betrekken bij het bestelproces bijdraagt aan zijn of haar betrokkenheid.

Samen beslissen

Door samen te bespreken welke drinkvoeding het beste bij de cliënt past betrek je hem of haar (meer) bij het behandeldoel. Op deze manier kun je zowel de therapietrouw als de cliënttevredenheid vergroten.2

Kompas Drinkvoeding Sorgente

Dit bereik je door alle opties, voor- en nadelen en risico’s uit te leggen. Én door ruimte te geven aan de eigen voorkeuren van de cliënt. Het kan ook helpen om keuze-instrumenten toe te passen. Laat met behulp het drinkvoedingskompas zien welke smaken drinkvoeding er beschikbaar zijn. De cliënt kan dan zelf de smaakvoorkeur aangeven.

Meer over shared decision making

Binnen de gezondheidszorg is er groeiende interesse voor shared decision making (SDM).
Wil je er meer over weten? De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) heeft in samenwerking met het LUMC voor zorgprofessionals verschillende gratis e-learnings over Gedeelde Besluitvorming ontwikkeld.

Blogserie Sorgente: de barrières bij gebruik drinkvoeding thuis

Deze blog maakt deel uit van een serie waarin de meest voorkomende barrières bij het gebruik van drinkvoeding thuis worden toegelicht.1 Dit zijn:

  1. De reden voor gebruik is niet altijd bekend bij de cliënt.
  2. De gebruiksduur / dieetduur is niet bekend bij de cliënt.
  3. De cliënt is niet genoeg bekend met de variatiemogelijkheden.
  4. Er wordt een bestelling geplaatst zonder overleg met de cliënt.
  5. De communicatie is niet afgestemd met de cliënt.

Lees meer over de eerste barrières in onze eerdere blogs.

Sorgente BV
27 januari 2020

Auteur:
Isabel Spruit
Productspecialist medische voeding / diëtist

Bronnen:
1 Hierbij is de database van de volwassen drinkvoedingspatiënten bij Sorgente geanalyseerd. Daarnaast is er kwalitatief onderzoek gedaan middels telefonische interviews (n=30) en diepte-interviews bij patiënten thuis (n=11).
2 Pol, M.H.J. van de, Keijsers, K., Olde Rikkert, M., Lagro-Janssen, A.L.M. (2014). Stap voor stap samen beslissen. Gezamenlijke besluitvorming ook bij kwetsbare patiënten mogelijk. Geraadpleegd van https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/136861/136861.pdf