Klanten Zorgprofessionals

Drinkvoeding: variëren met smaken én consistentie helpt jouw cliënt bij compliance – blog

Drinkvoeding variëren ter vergroting compliance

Misschien heb jij er in jouw praktijk ook wel mee te maken: de smaak van drinkvoeding wordt als eentonig ervaren. Dat cliënten vaak onvoldoende bekend zijn met de variatiemogelijkheden bleek ook uit recent onderzoek* door Sorgente. Dit kan het moeilijk(er) maken om het voorgeschreven advies vol te houden.

In deze blog lees je hoe jij jouw cliënt kunt stimuleren om te variëren met smaken en consistentie.

Daarom variëren

Keuze in smaak en consistentie zijn van belang bij het gebruik van drinkvoeding. Door verschillende smaken te gebruiken wordt het consumeren van drinkvoeding minder routineus. Een bijkomend voordeel is dat de cliënt nieuwe smaken zal ontdekken. Hiermee samenhangend zullen cliënten zich meer betrokken voelen bij het proces.

Om je te ondersteunen bij het motiveren van jouw cliënt hebben we een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Die kun je tijdens het consult gebruiken. Concreet:

  1. Tijdens het consult: vernieuwd kompas
  2. In de thuissituatie: recepten met drinkvoeding

Tijdens het consult: vernieuwd kompas

Heeft jouw cliënt drinkvoeding met zoveel mogelijk eiwit nodig? En heeft hij of zij een voorkeur voor fruitsmaken? Met behulp van ons vernieuwde drinkvoedingskompas kun je die voeding heel gemakkelijk vinden. Zeker nu ook de voedingswaarden erbij staan. Je kunt dus scannen op energie- en eiwitgehalte. Maar bijvoorbeeld ook op natriumgehalte en vitamine K.

Kompas Drinkvoeding Sorgente

In de thuissituatie: recepten met drinkvoeding

Verder kun je adviseren om recepten te proberen. Dit kan ook helpen in de situatie dat het de cliënt niet (goed) lukt om de drinkvoeding in pure vorm op te drinken. In een recept kun je drinkvoeding ‘verstoppen’. Goed om te weten: Sorgente heeft recepten op basis van sap-, melk- en yoghurtbasis ontwikkeld. Van elk recept is een receptkaart (PDF) beschikbaar. Die vind je op onze website. Je kunt jouw cliënt de link doorspelen of de PDF’s downloaden en naar hem of haar mailen.

In de brochure ‘Variëren met drinkvoeding’ staan – naast recepten – ook tips. Waar je aan kunt denken? Dat smaken zoals chocolade, koffie en mokka bijvoorbeeld ook goed warm gedronken kunnen worden (zonder te laten koken).

Tip: vraag deze brochure aan via het Digitaal Aanvraagsysteem Sorgente (DAS). Dan voegen we de brochure toe aan de bestelling voor jouw cliënt. Je kunt er ook een aantal bestellen voor in je praktijk.

Variatie is dus van groot belang. Hierbij gaat het met name om variatie in smaken en consistentie en niet zozeer in merken. “Het helpt om meerdere smaken te gebruiken.”

Blogserie drinkvoeding

Deze blog is onderdeel van een serie. In de eerste blog hebben we handvatten gedeeld die je kunt gebruiken om jouw cliënt te overtuigen van het belang van drinkvoeding. Klik hier om die te lezen. De volgende blog gaat over communicatie. Uit ons onderzoek bleek namelijk ook dat wanneer het voorgeschreven advies niet (geheel) duidelijk is voor de cliënt, het dan moeilijker is om het dieet vol te houden. Eind januari verschijnt onze volgende blog.

Sorgente BV
25 november 2019

Auteur:
Isabel Spruit
Productspecialist medische voeding / diëtist

* Hierbij is de database van de volwassen drinkvoedingspatiënt bij Sorgente geanalyseerd. Daarnaast is er kwalitatief onderzoek gedaan middels telefonische interviews (n=30) en diepte-interviews bij patiënten thuis (n=11). Hieruit zijn verschillende barrières naar voren gekomen bij het gebruik van drinkvoeding in de thuissituatie. De quotes die zijn vermeld, zijn afkomstig uit deze interviews.